Gradnja

Toplinski mostovi

Toplinski mostovi su dijelovi vanjske ovojnice građevine kod kojih je povećan toplinski tok iz unutrašnjosti građevine prema van, mjesta na kojima toplina ''bježi'' iz građevine. U praksi se još nazivaju i hladnim mostovima. Najjednostavniji  primjeri su prozori, vrata, istake balkona i streha krovova,  uglovi zgrade, spojevi zida i prozora, kutije roleta, temelji, neizolirani građevni dijelovi konstrukcije koji strše kroz izolaciju prema van, i dr.

 
Više...

Obična, niskoenergetska ili pasivna kuća

Gradnja kuće za svakog je pojedinca velik izazov, ali i velika investicija. Prije samog početka gradnje kuće treba odlučiti o puno stvari: koliko velika će biti kuća, koliko i kakvih će imati prostorija, od kakvih će materijala biti izgrađena, kakvi će biti prozori, kakav krov, kakvo grijanje, hlađenje, izolacija i fasada…, a u posljednje vrijeme i kakvog će kuća biti energetskog standarda – ''obična'', niskoenergetska ili pasivna.

Nazivi niskoenergetska kuća i pasivna kuća ne označavaju direktno način same gradnje kuće, već prvenstveno označavaju potrošnju energije za grijanje. Ovakve se kuće danas grade kako bi se uštedjelo na energiji za grijanje i hlađenje, te preko toga i smanjilo zagađenje okoliša tj. smanjilo ispuštanje CO2 u okolinu. Osim uštede i očuvanja okoliša takvim se načinom gradnje ujedno i povećava ugodnost življenja. U nastavku ćemo definirati pojmove ''obična'', niskoenergetska i pasivna kuća.

Više...

Zrakonepropusnost

 

Jedan od osnovnih uvjeta za postizanje standarda nisko energetske ili pasivne gradnje, uz kvalitetnu toplinsku izolaciju, je i zrakonepropusna izvedba ovojnice zgrade. 

Zgrade koje troše malu količinu energije za grijanje (niskoenergetske < 50 kWh/m2 god odnosno energetski razred B ili pasivne < 15 kWh/m2 god - energetski razred A+) osim kvalitetne toplinske izolacije neprozirnih dijelova zgrade i izbjegavanja toplinskih mostova, te kvalitetne izvedbe prozirnih dijelova zgrade (prozori, vrata), moraju udovoljiti i zahtjevu o minimalnoj propusnosti zraka kroz čitavu ovojnicu zgrade. Naime, zrak u zgradi je zagrijan na željenu temperaturu (20 °C) i svako njegovo propuštanje kroz ovojnicu zgrade, znači i direktan gubitak energije.

Više...

Građevinski radovi

Za one koji razmišljaju o gradnji kuće, možda će biti interesantan podatak da čak 95% kreditno sposobnih građana ima kreditnu sposobnost do najviše 100.000 eura. U većim urbanim sredinama četvorni metar stana nerijetko doseže cijenu i od 2000€, što znači da se za 100.000 eura može kupiti samo 50 kvadratnih metara stana, ne računajući nemještaj. U Varaždinu su te cijene znatno niže, ali razmišljanje gradnja kuće ili novi stan - svejedno je dvojba mnogih parova koji su u potrazi za novim domom.

 Bez obzira na to grade li klasičnu kuću, montažnu kuću ili možda pasivnu kuću, većina budućih kućevlasnika najradije povjerava cijelu gradnju stručnom izvođaču, građevinskom obrtu ili firmi koji cjelokupnu gradnju završava za nekoliko tjedana u slučaju montažne kuće, odnosno nekoliko mjeseci kod klasične gradnje.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed